Välkommen till din nya hemsida!

Känns det lite överväldigande? Lugn, bara lugn. Nu tar vi en sak i taget. =)

 

Steg 1: Logga in på din sajt

Jag har bjudit in dig som admin till din hemsida och satt dig som ägare till den. Det som först händer då är att du får ett mail från Squarespace där det står att du blivit inbjuden till en sajt. Du klickar på länken och skapar ett eget konto som du sen kommer åt sajten genom. 

Du kan logga in på ditt Squarespace-konto genom att gå till squarespace.com och klicka på Log in för att logga in med dina uppgifter. När du är inloggad kommer du se din hemsida där!

Om du loggat in på din hemsida tidigare finns ett snabbsätt att komma till ditt admin: Du surfar bara in på din sajt och sen trycker du på Esc-knappen på ditt tangentbord. Smidigt va? 

 

Steg 2: Bekanta dig med Squarespace

Du har fått en länk och ett lösenord till min onlinekurs "Bygg din egen hemsida". Det är en komplett guide till Squarespace och grunderna i att designa sin egen hemsida. Det behöver ju inte du göra, för din hemsida är färdigdesignad... Men! Du vill säkert kunna sköta din sajt helt själv från och med nu: ändra småsaker här och där, blogga, lägga upp nytt innehåll och så? Just därför bjuder jag på hela kursen, så att du kan hitta guider till allt du kan tänkas vilja göra. Från enkla saker som hur du skapar och redigerar sidor på din sajt, till mer avancerade saker som hur du designar din egen bloggrafik och startar en webbutik.

Allt innehåll i kursen kommer inte vara relevant för dig, iallafall inte just nu. Men jag rekommenderar att du åtminstone går igenom de tre första blocken "Introduktion", "Kom igång med Squarespace" och "Skapa sidor & menyer". Där lär du dig grunderna i hur Squarespaces admin fungerar, och utifrån det kommer du känna dig mycket mer bekväm i att jobba med din sajt.

Planerar du att blogga på din hemsida så bör du gå igenom blocket "Starta en blogg". Även om det mesta jag går igenom där redan är fixat åt dig så är det bra att veta hur det fungerar utifall du vill ändra något. I det blocket får du också många bra tips på hur du planerar och utformar ditt innehåll!

 

Steg 3: Kom igång med din nya hemsida

Okej, du har loggat in på din sajt och du har skaffat dig ett hum om hur saker och ting hänger ihop. Vad ska du göra härnäst? Här kommer en checklista du kan följa:

 

✔︎ Koppla in dina sociala medie-konton

Det finns två fördelar med att koppla dina sociala medie-konton till din sajt. Om du kommer att publicera innehåll kan du då dela det på andra nätverk direkt inifrån Squarespace. T.ex. om du vill kunna dela ett blogginlägg på Facebook eller LinkedIn direkt i samband med att du publicerar inlägget på sajten.

Den andra fördelen är att du kan använda dig av block som hämtar in information från t.ex. ditt Twitter- eller Instagramkonto och visar upp ditt flöde på sajten. Eller lägga knappar till dina olika sociala mediekonton på olika ställen på sajten.

För att koppla in dina konton går du in på Settings > Connected Accounts och klickar på knappen Connect Account. Då får du upp en ruta med en mängd sociala nätverk. Du klickar på de du vill koppla in och följer instruktionerna. Klart!

✔︎ Fyll din blogg med några första inlägg

Har du en blogg eller ett nyhetsflöde på din sajt? Det skulle se lite trist ut om den är helt tom. Så skapa gärna ett par, tre inlägg i förväg. Dels för att få kläm på bloggfunktionerna, och dels för att det ska se mer välkomnande ut när du sen lanserar hemsidan.

✔︎ Köp ditt Squarespaceabonnemang

Innan du kan ta din sajt live behöver du uppgradera till något av Squarespaces abonnemang. Det är främst två olika du kan välja mellan, Personal och Business, och du kan jämföra dem här. Oavsett vilket abonnemang du väljer: om du väljer att betala årsvis så får du 20% rabatt på första året om jag designat din sajt. =)

✔︎ Byt startsida

Om vi haft en temporär "Kommer snart"-sida som startsida medan vi jobbat med sajten så är sista steget att ta bort denna. För att ändra vilken av dina sidor som är startsida (alltså den sida besökare hamnar på när det skriver in ditt domännamn), så klickar du in på inställningarna för den sida du vill sätta som start:

Screen Shot 2018-09-06 at 11.44.22.png
 

Och i den meny som dyker upp klickar du på knappen "Set as homepage":

Screen Shot 2018-09-06 at 11.44.59.png
 

Nu kommer du se en liten husikon intill den sida på din sajt som är startsida. =)

✔︎ Kontrollera att allt funkar som det ska

Surfa in på din sajt både från dator och mobilen och klicka dig runt, se till att allt fungerar och ser bra ut. Gör det det så är det bara att börja berätta för världen om din nya hemsida! 

 

Steg 4: Lämna lite feedback till mig

Är du nöjd med din hemsida och med vårt samarbete? (Hoppas, hoppas...) För då skulle jag bli så himla glad för ett omdöme från dig. Några rader om hur du upplevde vårt samarbete och resultatet, som jag kan visa på min hemsida. Såklart med länk till din nya sajt om du vill det.

Jag har skapat ett smidigt formulär där du kan lämna din feedback och ditt omdöme. Du hittar det här. Det tar inte många minuter alls och det vore så väldigt värdefullt för mig. ❤️

 

Har du frågor, stöter på problem, eller behöver hjälp att fixa några sista detaljer på hemsidan? Då mailar du bara mig så fixar vi det.

Om inte så önskar jag dig stort lycka till med din hemsida, och din verksamhet, i framtiden. 😄