Välj Squarespace-template

Nu är det dags att starta ditt Squarespace-konto! Det är helt gratis, och kommer att vara det i 14 dagar. Tillräckligt med tid för att du dels ska hinna göra dig hemmastadd i Squarespace, och dels hinna bygga klart din sajt.

Gå till: https://www.squarespace.com/websites.

Här kommer du se alla de templates du har att välja mellan, och det är genom att välja ett av dem som du går vidare och startar ditt Squarespace-konto…

Screen Shot 2017-11-03 at 11.35.51.png

Välj en hemsidemall

Här är det lätt att få beslutsångest. Alla mallarna är ju snygga, och hur ska du veta vilken som passar dig bäst?

Lugn, bara lugn. Ett template är bara just en mall. Du kommer kunna ändra mycket i den, och känns den inte helt hundra så kan du byta templates hur ofta du vill.

Det är värt att påpeka också att, även om antalet templates känns överväldigande så är de flesta bara variationer på ett mindre antal bastemplates.

Börja med att klicka på mallar du tycker är snygga, och som du tror passar stilen du vill ha på din sajt. Previewa templatet och klicka dig runt på exempelsajten:

Screen Shot 2017-11-03 at 11.36.57.png

Du kan också läsa om de olika mallarna i Squarespaces egna wiki: https://support.squarespace.com/hc/en-us/articles/...

Du kan filtrera efter kategori när du letar templates. Så om du t.ex. filtrerar på “Photography” så kommer du se några utvalda mallar som är särskilt lämpade för att visa upp foto och konst. Klickar du på "Professional Services" så kommer du se många templates som passar bra för dig som frilans eller företagare.

Bry dig dock inte för mycket om i vilken kategori mallarna ligger. Det är mest rekommendationer. Ett template som visar en bröllopssajt kan mycket väl göra sig jättebra som modeblogg, och ett template med en restaurangsajt kan funka perfekt som hemsida för en designbyrå.

En sak som hjälper dig i beslutsprocessen är att ha ett gäng andra sajter som du inspireras av och vill efterlikna på olika sätt. Utifrån dessa inspirationskällor kan du sen göra en kravlista eller pappersskiss över hur du tänker dig att din sajt ska se ut, och skriva ner vilka krav du har på mallen. T.ex. “Sidebar till bloggen. Stor header som fyller hela bredden. Navigationsmeny upptill och centrerad. Möjlighet till knappar eller texter ovanpå headerbilden.” Kolla sen runt bland mallarna och skriv ner de du gillar som passar din kravlista.

Bra att veta är också att även om en särskild funktion du vill ha, (t.ex. en slideshow i headern), inte är inbyggd i den mall du väljer, så kan det ofta gå att lösa på manuell väg, med hjälp av någon av Squarespaces inbyggda funktioner som jag visar senare.

I Squarespace-skolan kommer jag att visa dig hur jag bygger en exempelsajt för en påhittad frilansfotograf: "Frida Larsson Fotograf". Jag kommer använda mallen Hayden. Det är ett av Squarespaces mest populära och flexibla templates, och passar de flesta.

Så om du är osäker, välj Hayden!

Kom igång med din nya sajt

Okej! Mallen är vald och du har gått vidare för att skapa ditt Squarespace-konto. Nu vill Squarespace veta lite grundläggande saker om din sajt: Vad för slags sajt det är, vad den handlar om och vad den ska heta:

Screen Shot 2017-11-03 at 11.58.28.png

När du svarat på Squarespaces frågor landar du på din admin-panel, där du har huvudmenyn till vänster och din sajt till höger. Sajten är i nuläget bara exempelmallen rakt av. Enda ändringen är namnet du gett din sajt.

Så nu tar vi itu med att göra den här sajten till vår egen...