Starta en blogg

Du kanske vill ha en blogg på din sajt? Eller ett nyhetsrum, eller en sida med artiklar... Ja, vad du kallar flödet är helt upp till dig. En "blogg" i Squarespace innebär egentligen bara en mer dynamisk sida som kan fyllas på med nytt innehåll löpande. En slags sida som innehåller många andra sidor (inlägg), kan man säga.

Så om du har en viss typ av återkommande innehåll på din sajt, så som artiklar, nyheter, kundreferenser, portfolio-material, et.c. så kan en blogg vara ett lämpligt format att publicera detta innehåll på, istället för att skapa eller ändra i vanliga sidor.

Och eftersom att en blogg i Squarespace bara är en annan slags sida så kan du faktiskt ha flera bloggar på samma sajt om du vill det. Du bara skapar nya bloggsidor, döper dem och fyller dem med innehåll. Varje blogg har då ett eget namn, en egen webbadress på sajten och ett eget flöde av inlägg. Detta är smidigt om du t.ex. vill ha en blogg på svenska och en på engelska, eller om du vill ha en blogg om ett ämne för en särskild målgrupp, och en annan blogg om ett annat ämne för en annan målgrupp men under samma domän. Fördelen med att separera inläggen i varsin blogg är att en besökare kan välja att prenumerera på bara en av bloggarna.

Du skapar en blogg på samma sätt som du skapar en vanlig sida på din sajt: Genom att klicka på +-symbolen i Pages-menyn. Jag klickar på + intill min "Not linked"-sektion, för jag vill fylla bloggen med innehåll innan jag lägger den i "Main Navigation" och gör den synlig på sajten:

Istället för att välja "Page" i listan så väljer du "Blog". Du får nu döpa din bloggsida, (jag är traditionell och kör på "Blogg"):

Screen Shot 2017-11-13 at 13.57.17.png

Och när detta är gjort hamnar du på din bloggsida, som ser ut såhär:

Här ser du alla dina blogginlägg i listan till vänster, (som nu är tom), och till höger ser du hur bloggen och dess inlägg ser ut på sajten.

Du har också fyra flikar ovanför din inläggslista: "All", "Drafts", "Review" och "Scheduled". "All" är förvald och visar mycket riktigt alla inlägg. "Drafts" visar bara inlägg som är påbörjade och sparade men inte publicerade. "Review" kan du använda om du t.ex. har andra personer som hjälper dig sköta bloggen, för att markera ett blogginlägg som är färdigt med ska godkännas innan publicering. Och slutligen "Scheduled" visar de inlägg som är schemalagda att publiceras automatiskt vid ett senare tillfälle.

Intill namnet på din bloggsida har du två symboler du kanske känner igen: kugghjulsikonen och +-ikonen:

Screen Shot 2017-11-13 at 14.12.49.png

+-symbolen klickar du på för att skapa ett nytt blogginlägg, precis som vi skapade nya sidor på vår sajt förut. Och kugghjulsikonen motsvarar, precis som för vanliga sidor, sidans inställningar. Vi kikar på hur inställningarna för en bloggsida ser ut:

Mycket här är sig likt det vi sett tidigare när vi hanterat våra andra sidor. Med några undantag:

Vi ser ett "Posts per page"-reglage som hos mig är inställt på 20 sidor. Det betyder att tjugo blogginlägg kommer att visas på sidan innan besökaren måste klicka på en knapp längst ner på sidan för att visa äldre inlägg. Värt att veta här är att ju fler inlägg som visas samtidigt, desto långsammare kommer sidan att laddas, och långsamt laddande sidor brukar besökare tycka sisådär om... Ett lagom antal kan vara 5-10 inlägg.

Tittar vi in på Media-fliken så ser där ut och fungerar på samma sätt som för andra sidor. Vi kan sätta en headerbild för vår bloggsida.

Men under "Advanced" hittar vi lite nytt: Tags och Categories, på svenska kallade Taggar och Kategorier. Vi ska prata mer senare om hur dessa fungerar och hur man kan tänka när man skapar taggar och kategorier, men här kommer du senare kunna hantera de taggar och kategorier du redan skapat när du publicerat inlägg. Du kan ta bort, döpa om och kombinera taggarna och kategorierna.

Vi ser också en till flik i menyns överkant som heter "Syndication":

Screen Shot 2017-11-13 at 14.27.12.png

Här finns några avancerade inställningar för din bloggfeed - alltså den webbaddress som kan hämtas in av andra tjänster för att visa dina inlägg. Dessa inställningar är inte vanligt att man behöver röra så vi lämnar dem här.