Bekanta dig med Squarespaces adminpanel

Nu ska vi göra oss hemmastadda i Squarespaces adminpanel, och den meny där du kommer åt allt innehåll på din sajt. Den heter “Pages” och du klickar in på den från huvudmenyn:

Screen Shot 2018-01-26 at 11.17.49.png

I Squarespace kan du hela tiden se hur din sajt ser ut till höger, samtidigt som du har menyer och inställningar till vänster. Och när du redigerar sidor eller blogginlägg så gör du det direkt i vyn till höger:

I Pages-menyn har du en överblick över allt innehåll på din sajt genom menyn till vänster. Den här menyn kan delas in i tre kategorier:

Main navigation - Här ligger alla sidor som är synliga i navigationsmenyn.

Secondary navigation - Det här är en kategori som inte finns i alla templates. Beroende på template så kan sidorna i Secondary Navigation ligga i en annan meny, eller i footern (den fasta sektionen längst ner på en sajt). I vårt fall med Hayden så motsvarar Secondary Navigation footern, så de sidor eller länkar jag lägger här kommer dyka upp längst ner på sajten och finnas på alla sidor.

Not linked - Här kan du lägga sidor som är publicerade men som du inte vill ska ligga i någon meny. Du kan fortfarande länka till dessa sidor, men då är enda sättet för läsaren att hamna på dem att gå genom den länken. Det kan t.ex. vara sidor du jobbar på men som inte är färdiga, tillfälliga sidor du vill ha kvar men inte använda just nu, eller sidor du vill ska vara tillgängliga bara för personer med länken.

I Squarespace symboliseras en blogg av en “a”-symbol följt av namnet på bloggen:

Screen Shot 2017-11-03 at 12.04.37.png

Så för att hantera en blogg klickar du in på den här sidan. Då hamnar du i bloggläget, där du ser alla dina inlägg, skriver nya inlägg, hanterar kategorier, m.m. Såhär ser det ut just nu:

Screen Shot 2017-11-03 at 12.06.36.png

Det finns inga inlägg, så spalten är tom. Här ska vi senare skapa några exempelinlägg för att se hur sidan kommer se ut.

Eftersom att en blogg i Squarespace är en fristående sida (som i sin tur innehåller andra sidor/inlägg), så kan du dra och släppa bloggsidan var du vill i navigationen. Du kan också skapa flera bloggar på samma hemsida! Superbra t.ex. om du bloggar både på svenska och på engelska och vill skilja flödena åt för att underlätta för läsare. Eller om du har en privat och en mer affärsmässig blogg och vill ha dem under samma domän men åtskilda.