Skapa en produkt

Låt oss testa att skapa en produkt i vår Squarespace-shop. Jag lägger upp en låtsasprodukt i form av en fototavla på min exempelsajt. Men först måste jag starta en shop så att jag har någonstans att lägga min produkter.

Vid "Not Linked" i min Pages-meny klickar jag på +-symbolen och i menyn väljer jag sidtypen "Products".

Jag döper min sida till "Shop" och sen landar jag på min butiksida. Här påminner Squarespace mig om att jag måste uppgradera mitt konto för att kunna aktivera min butik, men jag kan fortfarande skapa produkter och göra i ordning sidan, så det ska vi göra nu.

Jag skapar en produkt och eftersom att en tavla är en fysisk produkt som behöver fraktas väljer jag produkttypen "Physical":

Screen Shot 2018-01-15 at 09.05.04.png

Nu får jag upp en ruta som påminner lite om den när man skriver blogginlägg. Jag kan skriva in ett produktnamn, ladda upp en produktbild, skiva en produktbeskrivning, tagga och kategorisera min produkt, och såklart sätta ett pris.

Första gången du gör detta så är valutan troligtvis inställd på $, amerikanska dollar. Detta kan du ändra genom att gå till Settings i huvudmenyn och under Commerce-sektionen klicka in på "Payments":

Screen Shot 2018-01-15 at 10.20.31.png

Klicka på "Store currency" och välj den valuta du vill ha.

Tillbaka till produkten, där vi börjar med att sätta ett pris och skapa olika varianter ("variants") av produkten. Du behöver såklart inte ha fler än en variant av din produkt, men en variant i det här fallet kan t.ex. vara storlek, att vi säljer samma tavelmotiv i olika storlekar. I andra fall kan det vara färg, mönster, et.c.

Jag skapar den första varianten av min exempeltavla:

För att kunna skapa flera varianter behöver jag sen lägga till en ny kolumn för den egenskap jag vill variera. I det här fallet skapar jag en kolumn för storlek. Jag sätter sen olika priser, vikt och mått för mina två varianter och döper varianterna till "Small" och "Medium":

Om vikt- och måttenheter står som "lbs" (pounds) och inches så behöver du återigen gå till Settings i huvudmenyn och klicka in på "Regional". Där kan du ställa in rätt språk, plats och måttenheter för din sajt:

Tillbaka till vår exempelprodukt. Vi har fler flikar att utforska och nästa är "Additional info", där du kan berätta mer om produkten. Den här texten fungerar som en sida eller ett blogginlägg, så du kan lägga in bilder, videos och vad du vill i produktbeskrivningen.

Nästa flik heter "Form". Det här är en funktion som du antagligen inte kommer behöva ofta, men ett tillfälle det kan vara användbart är om du säljer tjänster och behöver svar på frågor från köparen. Då kan du skapa ett formulär med standardfrågor som du får svar från köparen på i samband med deras köp.

På fliken Options kan du, precis som med blogginlägg, ändra länkadressen ("Product URL") för din produkt och markera den som utvald ("Featured Product"). Som icke-engelskspråkig sajt så kan det också vara relevant att ändra texten på köpknappen, ("Use Custom Add Button Label") till exempelvis "Köp" eller "Lägg i varukorgen":

Sen finns också fliken Social, där du kan välja att dela produkten till de sociala nätverk du kopplat samman med din sajt.

Sen klickar jag på Save eller Save & Publish för att spara min produkt!

Sådär, min låtsasprodukt är inlagd. Hur ser det ut på sajten? 

I just det här templatet ser det ut så här, med en sidomeny till vänster med mina olika produktkategorier.

Klickar vi in på vår produkt ser det ut såhär:

Och så enkelt lägger du alltså upp produkter i Squarespace! Processen är i princip densamma oavsett produkttyp, men med en digital produkt laddar du bara upp filen till produkten.