Menyer och sidinställningar i Squarespace

I det här avsnittet tittar vi på hur vi organiserar våra sidor och menyer i Squarespace. Allt detta görs i Pages-menyn, som vi redan bekantat oss med. Det är den här vyn vi kommer spendera mest tid i, när vi uppdaterar vårt sajt och publicerar innehåll. Du klickar på de olika sidorna i menyn till vänster, och till höger ser du hur sidan ser ut, och kan ändra i den. Om du vill byta plats på sidor så drar och släpper du dem helt enkelt till den ordning du vill ha dem.

Har du precis importerat en gammal sajt?

Du kommer fortfarande att se exempelinnehållet till höger, men om du scrollar ner och kikar under "Not Linked" i Pages-menyn så kommer du se dina importerade sidor där. De ligger troligtvis huller om buller och är gråmarkerade, alltså är de inte publicerade på sajten utan är utkast.

Gå in och kika på sidorna och se hur de ser ut. Du kommer antagligen vilja redigera dessa sidor senare men nu har du en text att utgå ifrån iallafall.

Vi ska börja med att rensa upp lite. Vi vill radera alla exempelsidor, få i ordning vår meny och göra några grundläggande sidinställningar.

Ta bort exempelinnehåll

Detta gör du genom att klicka på soptunneikonen intill de sidor du vill ta bort. (Ikonen dyker upp när du hovrar på sidan i menyn.) Då hamnar de under "Deleted pages", där du kan titta på eller återställa dem senare om du skulle vilja.

Ser du den lilla hussymbolen på en av exempelsidorna? Det betyder att den sidan är satt som startsida för sajten. Alltså är det på den sidan en besökare först hamnar efter att de skrivit in domännamnet i webbläsaren.

Innan du kan radera sajtens "Home"-sida behöver du skapa eller välja en av dina egna sidor som startsida...

Sätt en startsida för din sajt

Med Squarespace är du fri att ha vilken sida du vill som startsida. För bloggar så är det vanligtvis bloggsidan, men för ett företag kan det vara en så kallad "Index"-sida som är en lång, scrollbar sida med olika sektioner. Just en sådan ser vi exempel på i Hayden:

Screen Shot 2017-11-03 at 13.27.32.png

Index-sidan heter "Work" och under den ligger ett antal andra sidor som representerar de olika sektionerna på sidan. "Work" är alltså en enda scrollande sida. Jag visar hur du gör en Index-sida i ett annat inlägg, så tillsvidare skapar jag bara en ny, enkel sida genom att klicka på +-symbolen intill Main Navigation och klicka på "Page":

Screen Shot 2017-11-03 at 13.31.48.png

Du döper din sida och kan, om du vill, välja en mall att utgå ifrån när du designar din sida:

Screen Shot 2017-11-03 at 13.33.07.png

Sen klickar du på "Start Editing":

Screen Shot 2017-11-03 at 13.35.53.png

Här kan du skriva in text om du vill, men jag kommer klicka på "Save" direkt och redigera sidan senare. Vi gör detta bara för att kunna sätta en egen sida som startsida...

Du väljer din startsida genom att gå in på Settings (kugghjulssymbolen som dyker upp vid hover) för sidan och klicka på "Set as homepage".

När det är gjort kan du radera alla exempelsidor! Du kan då också dra och släppa dina importerade sidor in under "Main Navigation" om du vill.

Sidinställningar

Vi dröjer oss kvar lite vid Settings-sidan. En sidas Settings är där du gör inställningar som ska gälla för just den sidan. Vilka titlar sidan ska ha i menyn respektive i webbläsarfönstret, url för sidan, headerbilder, et.c. I vissa templates finns layoutinställningar för sidor, och i inställningarna för en bloggsida finns det ytterligare några val, så som kategorier och tags och hur många inlägg som ska visas per sida.

Jag ska leda dig igenom Settings för min test-sida och förklara vad allt är:

Screen Shot 2018-01-26 at 11.40.08.png

Navigation title

Detta är vad sidans knapp heter i navigationsmenyn.

Page title

Detta är namnet på sidan som kommer visas i webbläsarfönstret och i sökmotorer bland annat. Det är vanligt att man vill ha olika namn på en sida inom sajten och utåt. T.ex. så vill jag inte att min startsida ska heta "Start" utan "Frida Larsson Fotograf" om man hittar den på Google. Men jag vill inte att menyknappen för startsidan ska heta så. Den är det vanligt att man döper till "Start" eller "Hem".

Enabled

Om den här är ikryssad så betyder det att sidan är publicerad och "live" på sajten. Är den inte ikryssad så är sidan ett dolt utkast och är gråmarkerad i menyn.

Description

Här kan du skriva en kort text som sammanfattar innehållet på sidan. Det är denna text som visas som utdrag i sökmotorer så det är alltid bra att skriva någonting här. I vissa templates, däribland Hayden som jag använder, är det även den här texten som används för att skapa rubriker, undertexter och knappar i headern för sidan. Det ska vi kika mer på senare.

URL slug

Det här är vad länken till sidan är. Det skapas automatiskt en URL när du döper din sida, men du kan alltid ändra i URL:en själv och det är bra att gå igenom alla dina sidor senare och se till så att de har korta och beskrivande URL:er.

Password

Du kan lösenordsskydda sidor i Squarespace. Då skriver du in ett lösenord i den här rutan och ger det till de besökare du vill ska kunna komma in på sidan. När en besökare landar på en lösenordsskyddad sida kommer det visas en "Locked Screen" där de får ange lösenordet:

Screen Shot 2017-11-03 at 13.53.40.png

Som du kanske sett så finns det andra flikar på Settings: "Media" och "Advanced". På "Media" kan du ladda upp en bild eller en video som ska användas som bakgrundsbild, headerbild eller miniatyrbild för sidan:

Screen Shot 2017-11-03 at 13.56.44.png

Och "Advanced" behöver vi vanligtvis inte bry oss om. Där går det att lägga in egen kod för just den här sidan och få ännu mer kontroll över sin sajts utseende.

Om det är en blogg du kollar Settings för så kommer du märka att det finns fler val att göra där. Dessa ska vi gå in på senare. Nu ska istället fortsätta skapa sidor för vår sajt...