Cover pages: Skapa en "Kommer snart"-sida

Jag ska visa en väldigt användbar slags sida du kan skapa i Squarespace, nämligen så kallade "Cover pages".

Cover Pages är enkla sidor vars syfte är att agera landningsplats för besökare och få dem att göra någonting, som t.ex. att lämna sin emailadress, förhandsboka något eller gå till en annan webbsida. De är väldigt effektiva just för att de är så avskalade. Ingen sidebar, footer, eller något annat som distraherar.

Eftersom att du kan smäcka upp en Cover Page på bara några minuter så är den entreprenörens bästa vän. Närhelst du ska lansera en ny produkt, kicka igång ett nytt initiativ, eller anorda ett event: upp med en cover page och skicka besökarna dit. Samla intresseanmälningar till en e-postlista eller via ett formulär.

Cover Pages fungerar också utmärkt som tillfälliga startsidor medan man bygger om sajten eller experimenterar med en ny design. Eller som nu, när vi är nästan i mål med en ny sajt men ändå vill att folk ska kunna kika förbi.

För att skapa en ny Cover Page går du in på “Pages”-menyn, skapar en ny sida under "Not Linked" (för du vill inte att den ska ligga i din huvudmeny sen), och väljer “Cover Page” som sidtyp:

Du kommer sedan till ett redigeringsläge för din Cover Page. Detta är som en lightversion av Style Editorn kan man säga. Du kan välja mellan några exempelmallar, ladda upp bilder, ändra i texter och även göra några enklare designinställningar:

Branding & Text: Här skriver du in de rubriker och texter som ska visas på sidan. Du kan också ersätta texten med ditt sajtnamn mot en logga. Så gör jag, och byter även ut rubrik och text:

Media: Här laddar du upp en eller flera bakgrundsbilder. Du kan också välja att ha en loopande film som bakgrund.

Action: Här väljer du vad du vill att besökarna ska kunna göra på sidan. T.ex. fylla i ett formulär, klicka på knappar som leder till andra sidor, eller följa dig i sociala medier. Jag väljer att skapa ett "Kontakta mig"-formulär:

Social Icons: Här kan du kryssa för om du vill att dina sociala medie-ikoner ska ligga längst ner på sidan.

Style: Här gör du designinställningarna för din sida. Precis som i Style Editorn kan du klicka på delar av sidan för att få upp inställningarna för det elementet. Jag ställer in typsnitt och färger för att matcha min övriga sajt (så att besökarna känner igen sig när de hamnar där sen), och sen förstorar jag upp min logga lite:

Sådär! Min Cover Page är klar. Men om jag vill använda den som tillfällig startsida och dölja resten av min sajt så behöver jag sätta min cover page som startsida. Jag klickar på det lilla kugghjulet högst upp i sidomenyn och klickar på "Set as homepage"-knappen i sidinställningarna: