Skapa och redigera sidor

Nu sätter vi igång och skapar lite sidor så att du får se några av de många "blocks" (byggstenar) du kan bygga dina sidor och blogginlägg med.

Ett "block" är helt enkelt en sidkomponent, och inbyggt i Squarespace finns alla möjliga tänkbara sådana som täcker de flesta behov. Det finns enkla block i form av t.ex. en text eller en bild, och det finns mer avancerade block som t.ex. sociala medie-flöden eller följ-knappar, inbäddade videos, formulär och bildgallerier.

Om vi klickar in på vår tomma Test-sida "Start" och hovrar över sidan i skärmen till höger så dyker en knapp upp som heter "Edit":

Klickar vi på den kommer till redigeringsläget för sidan:

Som du ser så står det "Write here". Det är för att ett textblock är automatiskt tillagt på sidan. Hovrar du över fältet så ser du att det står "Text" och du ser konturerna av blocket. Du kan också klicka på soptunneikonen för att ta bort blocket.

Ser du de gråa "ballongerna" som dyker upp när du hovrar ovanför eller under textblocket? De är snabbknappar för att lägga in nya block. Du kan även använda knappen uppe i högra hörnet som heter "Add block" för att göra detta, och arrangera om blocken i efterhand.

Klicka på Add block så får du se:

Här ser du alla byggstenar du har att röra dig med när du skapar sidor och blogginlägg. Det är allt ifrån vanliga text-block, bilder och videos, till olika slags bildgallerier, formulär, knappar och sociala medie-widgets.

Här är en bra lista över alla block som finns i Squarespace, och hur du använder dem: https://support.squarespace.com/hc/en-us/articles/...

När du väljer ett block från listan så får du upp en liten ruta där du kan göra inställningar för blocket, t.ex. vad det ska visa och hur den ska visa det. Om jag väljer "Image" för att lägga in en bild så ser det ut såhär:

Det skapas en "placeholder" för blocket, (en exempelversion av det), som jag kan modifiera. För en bild kan jag t.ex. ladda upp bilden jag vill ha, skriva ett filnamn, bestämma hur bilden ska se ut på sidan, skriva en bildtext och om jag vill: lägga in en länk för bilden som man ska komma till om man klickar på bilden. Vi ska gå in mer specifikt på bilder och bildhantering alldeles strax eftersom det är ett så vanligt block.

När du gjort dina inställningar och klickat på "Apply" i rutan så kommer blocket ligga på sidan och du dra och släppa det var du vill: under, ovanför eller bredvid andra block. Här skapar jag ett till Image-block och placerar det bredvid det första:

Du styr blocket rätt genom att titta på de linjer som kommer upp på sidan. Här ligger linjen längs den första bildens högra sida, så jag släpper... Och voilá:

Screen Shot 2017-11-03 at 14.26.36.png

Bilderna ligger bredvid varandra! På samma sätt fungerar det med andra block. Du kan arrangera texter, bilder, knappar och andra komponenter precis som du vill ha dem och Squarespace anpassar storlek och lägger dem automatiskt i räta linjer. =)

När du har redigerat klart din sida, glöm inte att klicka på "Save"knappen uppe till vänster. Du blir i regel påmind om detta om du försöker lämna en sida som är i redigeringsläge men det är alltid bäst att spara ofta om du jobbar länge med en sida, så att du inte tappar några ändringar.