Skapa en sidomeny

Vissa Squarespace-templates har stöd för en sidebar - en sidospalt på din sajt som visas intill huvudinnehållet på sidan. Ibland finns stöd för en sidebar endast i bloggen, i andra fall kan du välja att visa en sidebar även på andra slags sidor.

Längst ner på den här sidan kan du se vilka templates som har stöd för sidebar, och vilka valmöjligheter du har för den.

För mitt template i exemplet, Hayden, ser jag att sidebar finns för bloggsidor, och att jag aktiverar den genom att gå till Design > Style Editor och avmarkera "Hide blog sidebar":

Style Editorn kommer vi djupdyka i i ett annat inlägg, men just nu nöjer vi oss med att gå in, scrolla tills vi hittar inställningen för sidebaren och aktivera den.

Går jag nu tillbaka till Pages och klickar in på min bloggsida, samt hovrar vid sidan av innehållet, så ser jag min tomma sidebar:

Denna spalt kan byggas nästan precis som en vanlig sida förutom att bredden är väldigt begränsad.

Vad fyller man en sidebar med då? Det vanligaste är:

  • En bild på dig

  • En presentationstext om dig och din blogg

  • Följknappar för sociala medier

  • Ruta med formulär för att prenumerera på nyhetsbrev

  • Sökfunktion

  • Bloggarkiv

  • Kategorier och taggar

  • Utvalda blogginlägg

  • Senaste blogginlägg

Vi går igenom dem i tur och ordning tycker jag!

Bild och presentationstext är inga konstigheter, bara ett Image-block och ett Text-block:

Jag lade även in ett Line-block för att dela upp min sidebar i tydliga sektioner.

Följknappar för sociala medier finns det ett praktiskt block för som heter "Social links":

Nu har jag bara Facebook inkopplat, men ju fler nätverk du ansluter under Settings (det där som vi gjorde för några avsnitt sedan du vet?), desto fler knappar kommer kunna visas i Social-links-blocket.

Planerar du att ha en emaillista och skicka ut nyhetsbrev eller liknande? Då kan du skapa en tjusig ruta med fält där besökaren kan skriva in namn och e-postadress:

Om du har, eller planerar att skaffa en emailtjänst så är MailChimp ett bra val. Det är gratis i början och är redan integrerat i Squarespace. När du skapar ett "Newsletter"-block kan du i inställningarna för blocket ansluta MailChimp. Då skickas alla inkommande namn och e-postadresser till din lista i MailChimp.

Eller så kan du samla dem i ett dokument på Google Drive.

Sökfunktion finns det också ett block för. "Search" heter det:

Nu ska vi skapa ett bloggarkiv. För detta ändamål finns ett block som heter "Archive":

Vad detta block gör är att hämta in allt innehåll i din blogg och visa det på det sätt som du ställer in i inställningarna. Till att börja med väljer du varifrån blocket ska hämta innehåll. I detta fall visas vår blogg i listan, men eftersom att min exempelblogg bara har ett inlägg kommer jag inte att göra detta, utan jag behåller exempelinnehållet så att du kan se hur det ser ut.

I nästa flik ("Display") väljer jag hur innehållet ska visas:

Här finns flera möjligheter både för hur du vill visa arkivet (som lista, länklista eller dropdown-meny), och hur du vill gruppera innehållet (efter år, månad, författare, kategori eller tagg). Med arkiv så är månad eller åt lämpligast att gruppera efter. Jag väljer att spara utrymme i sidebaren genom att visa mitt arkiv som en dropdown-meny.

Jag vill också låta läsaren hitta inlägg i samma kategori eller tagg, så jag skapar en liknande lista för en sådan funktion. Eftersom att "Archive"-blocket även låter oss gruppera innehållet efter kategori eller tagg så fungerar det utmärkt även för detta ändamål:

Screen Shot 2017-12-01 at 14.24.09.png

Jag väljer nu en annan layout ("List") för min lista. Jag lägger också en rubrik ovanför listan, för tydlighets skull:

Screen Shot 2017-12-01 at 14.25.50.png

Taggar då? De kan vi välja att visa på samma sätt som kategorierna, men det finns faktiskt ett särskilt block just för taggar som heter "Tag cloud". Vi tittar på hur det ser ut:

Screen Shot 2017-12-01 at 14.28.06.png

Här visas taggarna som ett moln av ord som visas i olika storlek beroende på antal. Du kan även använda detta block för att visa kategorier.

Många bloggare vill visa senast publicerade, eller utvalda, inlägg i sin sidebar för att locka läsaren vidare till annat innehåll på sajten. För detta ändamål finns ett superpraktiskt block som heter "Summary". Summary-blocket hämtar in och visar innehåll från en blogg. Det kan ligga nästan varsomhelst, kan se ut på många olika sätt, och du kan välja vad för slags innehåll som ska visas.

I Layout-fliken väljer vi hur inläggslistan ska se ut: 

Screen Shot 2017-12-01 at 14.32.08.png

En vertikalt scrollande lista känns mest logiskt i sammanhanget. I Display-fliken väljer vi sedan hur innehållet ska hämtas in:

Screen Shot 2017-12-01 at 14.37.29.png

Jag begränsar min lista till tre inlägg, och jag väljer att sortera dem efter datum ("Primary Metadata" = "Date Posted"). Sedan sätter jag en rubrik som förklarar att dessa är mina senaste inlägg:

Screen Shot 2017-12-01 at 14.39.20.png

På samma sätt kan du skapa en ny lista som visar bara utvalda inlägg:

Screen Shot 2017-12-01 at 14.42.51.png

Då visas bara inlägg som du markerat som "Featured post" när du skapat dem.

Glöm inte att spara din sidebar när du är klar. Scrolla upp till toppen av den och klicka på Save. =)