Samla inspiration och planera din design

Du behöver inte vara webbdesigner för att få till en snygg och användarvänlig sajt i Squarespace. Tack vare de inbyggda mallarna du har att leka med kan du redan vara säker på att din sajt håller måttet. Och med hjälp av exempelinnehållet i mallarna får du inspiration kring hur du kan använda mallens funktioner och Squarespaces block för att bygga en fin design.

Men just eftersom att Squarespace är så flexibelt så finns det såklart en risk att man pillar lite för mycket och gör sin sajt svårare att använda för besökarna. Därför ska vi ha en liten webbdesignskola som hjälper dig undvika de vanligaste misstagen.

Vad är en bra webbdesign?

Smaken är förstås delad, men det finns några bra grundprinciper som gäller alla slags sajter.

Den är ren och luftig

Det innebär såklart inte att din sajt måste vara klinisk som en obduktionssal, eller överdrivet minimalistisk. Men den bör åtminstone inte innehålla ett virrvarr av färger, bilder, autospelande videos eller grafiska element. Allt detta stör ögat och distraherar besökaren från det du helst vill att de ska göra, vilket antagligen är att förkovra sig i ditt innehåll eller köpa dina produkter och tjänster.

Så om du vill att besökaren ska fokusera på ditt innehåll: håll bakgrunder ljusa och rena, och lämna gott om marginal mellan de olika delarna av dina sidor.

Den hjälper besökarna hitta rätt

Besökarna är på din sajt av en anledning. De är ute efter information, inspiration, eller för att lära känna dig bättre. De val du gör i din design och utformning av dina sidor bör syfta till att hjälpa läsarna få det som de är ute efter. 

För det första bör du såklart möjliggöra för besökaren att hitta det de söker, t.ex. genom att ha en användbar startsida för din sajt som syftar till att besvara besökarens viktigaste frågor, samt om du har mycket innehåll på din sajt: ett arkiv och en sökruta i din bloggs sidebar eller någon annan lämplig plats.

För det andra bör du undvika att överväldiga besökaren med valmöjligheter. Om du har mycket innehåll på din sajt, hjälp besökaren prioritera det allra bästa, och filtrera innehållet åt dem med hjälp av t.ex. "Summary"-blocket som jag visat i kursen.

Den är målinriktad

Det är inte bara dina besökare som har ett mål med din sajt, även du har ju det. Du kanske vill att de ska dela dina inlägg i sina sociala kanaler, köpa dina produkter eller prenumerera på ditt nyhetsbrev.

För varje sida på din sajt, tänk på vad du helst vill att besökaren ska göra där, och styr deras uppmärksamhet dit. T.ex. genom att:

- Placera knappar för att följa dig i sociala medier på din "Om mig"-sida.

- Skapa en "Relaterade inlägg"- eller "Relevanta produkter"-sektion i slutet av varje blogginlägg.

- Lägg produktlänkar eller bilder i ditt övriga innehåll där det passar.

- Avsluta alla dina blogginlägg med ett prenumerationsformulär för ditt nyhetsbrev.

Hitta din unika stil

Att designa en hemsida kan verkligen kännas förlamande svårt. Var börjar man? Hur tänker man? Hur vet man vilka färger som passar bra ihop? Vilka slags bilder ska du använda?

Här är några uppgifter du kan göra som hjälper dig hitta en utgångspunkt för din design:

  • Om din sajt var ett hus eller ett rum eller ett landskap, vad skulle det då vara?

  • Vilka känslor och sinnesintryck ska besökaren få när hen är på din sajt?

  • Vilka egenskaper hos dig själv vill du få fram genom din design?

  • Skapa en Pinterest-board, eller bildgoogla, för att samla inspiration från natur, inredning, mode eller design.

  • Sök på "website design" på t.ex. Pinterest och samla idéer.

  • Välj ut 2-4 "konkurrenter" eller bara andra hemsidor du vill inspireras av.