Om du flyttat en gammal sajt: Så behåller du dina besökare

En hemsideflytt är alltid lite nervöst, särskilt om den inkluderar en blogg med många inlägg. Vad händer om läsarna inte hittar till din nya sajt? Och vad händer med alla gamla länkar?

Vi tar det i tur och ordning...

Behåll din länktrafik

Om du importerar en sajt/blogg från t.ex. Wordpress så skriver Squarespace om länkadresserna för att matcha den struktur dina sidor och inlägg har i Squarespace. (Du vet den där url-strukturen du bestämde under Settings > Blogging > Post URL Format.)

Så om du i ett importerat inlägg länkar till ett annat importerat inlägg kommer denna länk alltså fortsätta att fungera även inom din nya blogg.

Och om du senare ändrar strukturen eller namnen på inlägg så skrivs även dessa om automatiskt.

Däremot kan det vara så att de länkar till inlägg som din gamla sajt fått från andra sajter inte längre fungerar. Det är för att de länkarna inte följer samma url-format som de i dina nya blogg, antingen för att din sajt bytt domän och namn helt och hållet, eller för att din domän flyttat och fått ny url-struktur. T.ex. så kanske “www.dinsajt.se/2015/02/05/inlaggsnamn” nu har blivit “www.dinsajt.se/blogg/inlaggsnamn”.

Om du behållit samma domän men bara flyttat det till Squarespace kan du manuellt dirigera om trafik till dessa gamla inlägg med hjälp av Squarespaces "URL Mapping"-verktyg. Då är du säker på att ett besök till din gamla länkadress ändå leder till rätt inlägg i nya bloggen.

Du hittar URL Mapping-verktyget under Settings > Advanced > URL Mappings:

Där skriver du sedan in, för hand, alla de länkar du vill dirigera om:

/2017/08/20/gammal-lank -> /blogg/ny-lank 301

/2017/08/22/gammal-lank-2 -> /blogg/ny-lank-2 301

Japp, det måste göras för varje enskilt blogginlägg. Så om man har en stort bloggarkiv innebär det mycket arbete. Mitt tips då är att bara lägga in URL mappings för de viktigaste och mest besökta inläggen.

Här kan du läsa mer om URL Mapping i Squarespace: https://support.squarespace.com/hc/en-us/articles/...

Vad gäller dina övriga sidor så är det bästa att behålla samma namn och url som de haft på dina gamla sajt, om den haft samma domännamn. T.ex. om din gamla "Om mig"-sida hetat "www.dinsajt.se/om-mig", låt även den nya url:en i Squarespace vara "/om-mig" så märker inte besökarna någon skillnad.

Med det sagt så är det ändå svårt att undvika att vissa besökare hamnar fel när du flyttar din blogg. En bra grej att göra då är att skapa en egen 404-sida. Det är sidan som visas när en sida inte hittats.

Standardversionen av den sidan är lite tråkig, men du kan skapa en egen 404-sida under Not Linked i Pages-menyn, och sedan gå till Settings > Advanced > 404 Error / Page Not Found och välja din egenskapade sida i menyn:

På din 404-sidan kan du förklara för din besökare att din sajt flyttats, och kanske lägga en sökruta på sidan så att de lättare kan söka fram inlägget de letade efter.

Behåll dina läsare

Om du inte kunnat importera en gammal sajt eller blogg till Squarespace, utan startat en ny, så är det alltid en initial utmaning att dirigera om dina läsare till den nya hemsidan. Det kan ta ett tag innan alla är med på tåget.

Om du haft en blogg på någon annan plattform och den har mycket innehåll och många läsare så kan det vara bra att låta den ligga kvar ett tag tills att dina läsare hunnit hitta till din nya blogg. Skriv ett sista inlägg i den där du ger läsarna din nya adress och uppmanar dem att prenumerera på den nya bloggen för att inte missa dina nya inlägg.

Om möjligt: hänvisa också till nya bloggen i din sidebar och på övriga sidor på din gamla sajt så att även de som landar direkt i ett blogginlägg inte missar att du flyttat.

Se också till så att alla sociala medier kopplade till din sajt har länken till nya hemsidan.

Bloglovin

Många läsare använder Bloglovin som ett sätt att följa bloggar. Bloglovin är en slags RSS-läsare där man kan prenumerera på många bloggar samtidigt.

När du flyttar din blogg till Squarespace från en annan plattform, eller ändrar i URL-strukturen för dina blogginlägg, kommer din RSS-adress på Bloglovin troligtvis att ändras. Resultatet blir att Bloglovin kommer sluta visa de nya inlägg du publicerar från din Squarespace-blogg.

Detta problem är enkelt åtgärdat. Du "claimar" bara dina nya blogg i Bloglovin, sen flyttar du dina Bloglovin-följare från din gamla blogg till din nya. Läs mer här.

Du kan också maila Bloglovin-supporten och be dem hjälpa dig uppdatera din bloggs RSS-feed.