Importera en sajt till Squarespace

Har du redan en hemsida på en annan plattform som du vill flytta till Squarespace? Då är det här inlägget för dig.

Vilka slags sajter kan importeras till Squarespace?

Squarespace har snabbimportfunktioner för Wordpress (.com och egenhostad .org), Blogger och Tumblr. Du kan även importera innehåll från Etsy, Shopify och Big Cartel om du säljer produkter.

Om din sajt inte kan importeras…

Hur gör du om din gamla sajt ligger på EpiServer, Joomla eller är byggt från grunden av en webbutvecklare? Eller om du haft en blogg på blogg.se, Nouw, eller någon annan mindre plattform?

Då har du tyvärr lite extra arbete framför dig. Anledningen är att innehållet på dessa plattformar inte följer den struktur som Squarespace behöver för att kunna "översätta" innehållet på din sajt till sitt eget format. Om din gamla sajt bara har en handfull sidor så är detta knappt en problem. Du kan bara kopiera och klistra in samma text och ladda upp samma bilder så är det klart. Men om du har en blogg med många inlägg på en plattform det inte går att importera från så är det trist såklart.

Mina tips då är:

Om du inte har jättemånga inlägg i din gamla blogg kan du alltid ompublicera dem för hand i din nya blogg. Detta tar såklart tid, men då har du kontroll över resultatet. Du behöver inte göra allt på en gång utan kan publicera dem löpande och ställa in samma datum som originalinläggen har.

Du kan också välja att manuellt ompublicera endast ett fåtal viktiga och välbesökta inlägg som du vill att dina nya läsare ska hitta. Kolla i statistiken för din gamla blogg, vilka inlägg som fått mest trafik. Dessa kan det vara värt att publicera för hand i din nya blogg.

Och har du hundratals inlägg som hade tagit månader att återskapa? Låt dem ligga kvar på din gamla sajt. Lägg en knapp i din nya blogg där du hänvisar till ditt gamla arkiv, och hänvisa samtidigt din gamla sajt till din nya, kanske med hjälp av en permanent text i headern eller ett fastnålat blogginlägg. Då kommer dina nya läsare kunna komma åt dina gamla inlägg och dina gamla läsare kommer hitta till din nya blogg.

Kom ihåg: Fler inlägg är inte alltid bättre. En blogg med ett färre antal riktigt bra inlägg kan snabbt nå samma popularitet som en blogg med ett enormt och spretigt arkiv där allt innehåll kanske inte håller samma kvalitet. Viktigare än att få med hela ditt bloggarkiv är alltså att du har en tydlig nisch med din nya blogg och fyller den med relevant innehåll.

Visst kan din bloggs sökmotorpositionering påverkas av en flytt, men på sikt kan det vara värt det. Om din nya blogg håller högre kvalitet än den gamla, du har rensat bort irrelevant innehåll och du fyller istället på med nytt bra innehåll, så återfår du snart din söktrafik.

Nu tittar vi på hur du faktiskt går till väga för att importera en sajt till Squarespace.

Importera en blogg

I huvudmenyn, gå till Settings > Advanced > Import/Export.

Klicka på Import:

Här finns snabbfunktioner för att importera en befintlig sajt eller produkter från ett antal andra plattformar.

I mitt exempel skapar jag en sajt från scratch så jag har inget att importera. Men om jag t.ex. hade haft en gammal sajt som ligger på webbhotell med Wordpress installerat? Då väljer jag Wordpress-alternativet och klickar på “Advanced”.

Screen Shot 2017-11-03 at 12.37.08.png

Jag behåller inställningen “Standard Wordpress” och laddar upp den fil jag fått ut när jag exporterat bloggen inifrån Wordpress. Sen startar jag importen!

Nu importerar Squarespace alla mina sidor, inlägg, bilder och kommentarer. Det kommer ta några minuter. Längre tid ju mer innehåll du har i din blogg. Ha tålamod, även om mätaren står och tickar länge.

När ditt innehåll är importerat är det dags att få dina sidor i ordning och rensa bort exempelinnehållet. Det visar jag hur jag gör i nästa avsnitt.