Gör blogginställningar

När vi tog vår Settings-rundtur för några avsnitt sedan så hoppade vi över den sektion som heter Blogging. Nu när vi har en blogg ska vi göra ett återbesök där!

Så, från huvudmenyn klickar vi in på Settings, och på Settings scrollar vi ner och klickar in på Blogging. Då ser vi detta:

Vi tar det i tur och ordning...

Post URL format:

Vad detta innebär är hur länkarna till dina blogginlägg ska se ut. Squarespace genererar ju en länk till vart och ett av dina inlägg i samband med att du publicerar dem, och denna länk följer en särskild struktur som du ställer in här. Hovra över det lilla frågetecknet så ser du vad du kan skriva för att formatera dina länkar:

Du ser då också en förhandsvisning under rutan hur dina länkar kommer se ut.

Den vanligaste, och i mitt tycke bästa, länkstrukturen för blogginlägg är att bara använda inläggets titel (%t) i länken. Det innebär att mitt exempelinläggs länk skulle vara: www.fridalarssonfotograf.se/blogg/exempelrubrik. Detta kortar ner mina inläggslänkar och behåller bara den viktigaste informationen: inläggets namn och ev. nyckelord.

Comment settings:

Squarespace har ett inbyggt kommentarssytem, precis som de flesta andra plattformar. Det möjliggör de flesta inställningar du kan tänkas vilja ha, så som att granska alla kommentarer och godkänna manuellt, tillåta anonyma kommentarer, låta läsare kommentera varandras kommentarer och låta läsare flagga kommentarer.

Men du kan även välja att använda Disqus: ett icke-plattformsspecifikt kommentarssystem som man loggar in på separat. Du skriver då in en särskild kod från ditt Disqus-konto i fältet för att använda det systemet istället för Squarespaces egna.

Det finns för- och nackdelar med Disqus. En fördel är att det finns fler funktioner för att hålla koll på kommentarerna om du har väldigt många som kommenterar hos dig. En annan fördel är att ditt Disqus-konto är kopplat till din Disqus-profil, så om du även kommenterar flitigt i andra bloggar eller sajter som använder Disqus så har du bättre översikt på dina kommentarssvar via panelen på Disqus.

Den stora nackdelen med Disqus är att det kräver att de som vill kommentera hos dig har ett Disquskonto som de då måste logga in på. Och detta kan skrämma iväg många kommentatorer. Så var beredd på betydligt färre kommentarer om du använder Disqus.

Som tur är fungerar Squarespaces egna kommentarssystem väldigt bra i min mening. Du kan godkänna och besvara kommentarer från ditt Squarespacekonto, eller via mobilappen "Blog" som finns till både iOS och Android.

Du kan såklart välja att stänga av kommentarsfunktionen på dina inlägg om du vill det, så är det många som gör. Men det vanligaste är att man gärna vill att läsare ska kommentera på inläggen och skapa en diskussion där, då det ger dig som bloggare värdefull feedback och även gynnar trafiken till din sajt.

När vi klickar in på Comments settings så ser vi denna meny:

Här finns en mängd inställningar vi kan göra för vår bloggs kommentarsfunktion. För det första kan vi välja att aktivera eller avaktivera kommentarsfunktionen för hela sajten ("Enable comments globally"). Oavsett vilken inställning du väljer här så kommer du kunna göra en separat inställning för varje enskilt blogginlägg också. (Du kanske lagt märke till den funktionen intill Publicera-knappen när du skriver ett blogginlägg.)

Du kan också låta läsare "gilla" varandras kommentarer, ("Enable simple comment likes".)

"Require approval" möjliggör för dig att läsa och godkänna alla kommentarer innan de publiceras, vilket kan vara skönt om du är osäker på responsen dina inlägg kommer få eller bara vill ha mer kontroll över vad som dyker upp på din sajt. Om du inte har denna ikryssad är dina läsare fria att kommentera så mycket de vill på din sajt utan att du behöver vara inblandad.

Om du har "Allow anonymous comments" markerad så kommer man att kunna kommentera helt anonymt i din blogg utan att lämna några kontaktuppgifter. Detta gör processen betydligt lättare för de som snabbt vill skriva en respons på något av dina inlägg, men det innebär alltid en viss risk att låta människor uttrycka sig anonymt och obehindrat på internet.

Och för att snabbt förklara de sista inställningarna:

"Threaded comments": Låt läsarna svara på varandras kommentarer.

"Show avatars": Låt kommentatörer ha profilbilder intill sina namn.

"Enable comments by default when posting": Kryssar du i denna så kommer alla dina inlägg vara automatiskt kommenterbara, men du kan alltid stänga av den funktionen för enskilda inlägg om du vill.

"Comment sort order" är helt enkelt i vilken ordning kommentarerna ska visas. Ska de senaste visas först (överst) eller sist (längst ner), eller ska det rent av vara de mest "gillade" kommentarerna som visas först? Det är upp till dig.

"Auto-disable comments default value": Vill du inte att det ska gå att kommentera på flera veckor eller månader gamla inlägg? Då kan du ställa in det här. Annars kan du behålla reglaget på "never" så går det alltid att kommentera på alla inlägg.

"Allow comment flags": Det här är en bra funktion för dig som har många kommentarer och vill ta hjälp av dina läsare för att hålla borta olämpliga kommentarer. Om du t.ex. ställer in 3 i reglaget så kommer en kommentar att avpubliceras och invänta ditt godkännande om tre läsare har flaggat kommentaren.

Mitt tips med kommentarsinställningar är att göra tröskeln så låg som möjligt i början om du vill ha mycket kommenterar. Tillåt anonyma kommentarer utan ditt godkännande till exempel. Du märker snart vad som funkar och känns bäst för just din blogg och kan alltid trappa upp villkoren efterhand.

Use simple liking:

Går vi tillbaka till förgående meny så ser vi funktionen "Use simple liking". Det innebär att du kan låta läsare bara "gilla" ett inlägg med ett knapptryck, utan att behöva kommentera. Ett bra sätt att möjliggöra snabb och enkel feedback från dina läsare!

Accelerated mobile pages:

Om du ytterligare vill optimera din sajt för att läsas i mobiltelefon så kan du kryssa för denna inställning.