Squarespace-skolan del 1: Kom igång med Squarespace

 Squaresquare-skolan del 2 Kom igång med Squarespace

I det här inlägget besvarade jag några av de vanligaste frågetecknen man kan ha inför ett eventuellt byte till Squarespace. Jag förklarade också varför den här plattformen är ett så bra val för en entreprenör, frilans eller småföretagare. Känner du dig redo att ta steget?

I det här inlägget i Squarespace-skolan visar jag hur du kommer igång med din Squarespace-sajt, hur du väljer ett grafiskt template (mall), och hur du importerar en befintlig sajt till Squarespace.

Vi sätter väl igång!

1. Gå till squarespace.com

Att starta en ny Squarespace-hemsida är gratis och busenkelt. Du klickar bara in på www.squarespace.com och klickar på knappen "Start a free trial" eller "Create a site".


2. Välj ett grafiskt template

Det första du ska göra nu är att välja vilken grafisk mall du vill använda för din hemsida. Som du ser så har du många att välja bland, men få inte beslutsångest okej? Ett template är bara just en mall. Den är inte huggen i sten och du kan byta mall hur ofta du vill sen, helt gratis. 

Du kan filtrera efter kategori när du letar templates. Så om du t.ex. filtrerar på “Photography” så kommer du se några utvalda mallar som är särskilt lämpade för att visa upp foto och konst. Klickar du på "Professional Services" så kommer du se många templates som passar bra för dig som frilans eller företagare.

Bry dig dock inte för mycket om i vilken kategori mallarna ligger. Det är mest rekommendationer. Ett template som visar en bröllopssajt som exempel kan mycket väl göra sig jättebra som modeblogg, och ett template med en restaurangsajt kan funka perfekt som hemsida för din designbyrå.

En sak som hjälper dig i beslutsprocessen är att ha ett gäng andra sajter som inspirationsunderlag. Är du fotograf, surfa runt på andra fotografers hemsidor och notera vad du gillar och inte gillar. Detsamma om du är en konsult, frilans, konstnär eller bloggare.

Gör sen en kravlista eller pappersskiss över hur du tänker dig att din sajt ska se ut, och vilka krav du har på mallen. T.ex. “Sidebar till bloggen. Stor header som fyller hela bredden. Navigationsmeny upptill och centrerad. Möjlighet till knappar eller texter ovanpå headerbilden.” Kolla sen runt bland mallarna och skriv ner de du gillar som passar din kravlista.

Bra att veta är också att även om en särskild funktion du vill ha, (t.ex. en slideshow i headern), inte är inbyggd i den mall du väljer, så kan det ofta gå att lösa på manuell väg, med hjälp av någon av Squarespaces inbyggda funktioner.

Okej, så vilket template ska du välja då? Tänk som sagt inte för mycket utan klicka på mallar du tycker är snygga, och previewa dem. Jag har byggt många sajter med mallarna Five och Bedford. Med dem går det att göra det mesta! Känner du dig osäker och förvirrad, börja med någon av dem. 

3. Starta din nya hemsida

När du valt ditt template kommer du att få svara på lite frågor om din sajt. Vad den ska heta, vad den ska handla om, et.c. Och när du gjort det landar du i huvudmenyn för ditt Squarespace-konto.

I Squarespace så har du alltid huvudmenyn till vänster och en preview av exakt hur din sajt ser ut just nu till höger. När du redigerar sidor eller blogginlägg så gör du det direkt i vyn till höger.

Vi ska klicka in på "Pages" i huvudmenyn, för det är där du ser allt innehåll på din sajt och kan ändra och lägga till sidor och blogginlägg.

Det finns tre avdelningar i Pages-menyn:

Main navigation - Här ligger alla sidor som är synliga i navigationsmenyn.

Secondary navigation - Det här är en kategori som inte finns i alla templates. Beroende på template så kan sidorna i Secondary Navigation ligga i en annan meny, eller i footern (den fasta sektionen längst ner på en sajt).

Not linked - Här kan du lägga sidor som är publicerade men som du inte vill ska ligga i någon meny. Du kan fortfarande länka till dessa sidor, men då är enda sättet för läsaren att hamna på dem att gå genom den länken. Det kan t.ex. vara sidor du jobbar på men som inte är färdiga, tillfälliga sidor du vill ha kvar men inte använda just nu, eller sidor du vill ska vara tillgängliga bara för personer med länken.

Just nu har vi bara exempelinnehållet som följde med mallen för vår sajt. Det kan vara bra att gå in på alla dessa sidor och kolla hur de är uppbyggda, men sen vill vi såklart ta bort dem och skapa våra egna sidor. Det ska jag visa hur du gör i ett annat inlägg.

Det jag vill visa nu är hur du importerar en sajt eller blogg från en annan plattform till din nya Squarespace-sajt...


4. Importera en befintligt sajt

Har du redan en hemsida eller blogg någon annanstans? Då kan du kanske importera dina sidor, blogginlägg och kommentarer därifrån, så slipper du börja på noll med din sajt!

Som jag skrev i mitt inlägg med frågor och svar om Squarespace så är det inte alla plattformar som går att importera ifrån, men för den i särklass vanligaste plattformen - Wordpress, går det alldeles utmärkt. Och det är det jag ska visa hur du gör nu.

I vänstermenyn, gå till Settings > Advanced > Import/Export. Klicka på Import. 

Här finns importfunktioner för bl.a. Wordpress, Blogger och Tumblr. I vårt fall har vi en gammal sajt i Wordpress. Installerad från wordpress.org på ett webbhotell alltså, inte hos wordpress.com.

Så vi väljer Wordpress-alternativet och klickar på “Advanced”. Vi behåller inställningen “Standard Wordpress” och laddar upp den fil vi fått ut när vi exporterat bloggen inifrån Wordpress admin. Sen startar vi importen!

Nu importerar Squarespace alla dina sidor, inlägg, bilder och kommentarer. Det kommer ta några minuter. Längre tid ju mer innehåll du har i din blogg. Ha tålamod, även om mätaren står och tickar länge.

När importen är klar går vi och kikar på innehållet vi precis importerat. Klicka tillbaka till startmenyn i sidebaren, och gå in på “Pages” igen.

OBS! Du kan behöva uppdatera sidan för att de importerade sidorna ska synas i sidomenyn.

Tadaaaa! Där nere under Not Linked ligger dina sidor. De är gråa för att de är utkast och alltså inte publicerade ännu.

Du ser sidan med ett “a” i kanten? Det är själva bloggen. En blogg i Squarespace är som en sida som i sin tur innehåller alla inlägg och bloggrelaterade funktioner. Du kan placera bloggen var du vill i sidstrukturen på din sajt. Och du kan till och med ha flera separata bloggar på samma sida om du vill.

Det vi ska göra härnäst är att redigera, publicera och placera ut de importerade sidorna och slänga exempelinnehållet. Och så klart designa sajtens utseende i designeditorn. Men det kommer i resterande delar av skolan...

I nästa del av Squarespace-skolan ska vi kika på hur du redigerar och skapar sidor i Squarespace!


Bygg din egen hemsida med min webbkurs!

Webbkurs Squarespace mockup.png

Behöver du en ny hemsida men vill undvika att anlita en webbdesigner? 

Gör det själv, med min nya webbkurs: "Bygg din egen hemsida". I den lär du dig allt du behöver veta för att designa, bygga och lansera en komplett hemsida med blogg och webbutik, på plattformen Squarespace. Inga teknik- eller designkunskaper krävs!